Paylaşmak kolay!
Beyin Geliştirme Programı
Hasan Baltalar
29 Ekim 2010 Cuma
10404 Görüntülenme
10 Yorum

Bu yazımda, okuduğum son kitaplardan biri olan “Beyin Geliştirme Programı” isimli kitap (ISBN: 6055882013) içerisindeki ana başlık ve tespitleri, kitap özeti çıkarmada oldukça etkili bir yöntem olan “Zihin Haritalama” tekniğini kullanarak sizlere yansıtmaya çalıştım. Bununla kitabın içerdiği önemli bilgilerden, henüz okumayanların (özet olarak da olsa) faydalanabilmelerini sağlamak istedim.

Kitap, Amerika’nın Colorado eyaletindeki Denver Çocuk Hastanesi’nde Pediatrik Beyin Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Sinir Bilimi Araştırma Programı yöneticisi olan “Dr. Larry McCleary” tarafından kaleme alınmış ve Ali Durmuş tarafından dilimize çevrilmiş. Kitabın künyesinde bulunan “Kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir” cümlesi, içindeki önemli bilgilerin İnternet üzerinden size ulaşmasına kolaylık sağladı. Bunun için Crea Yayıncılık’a teşekkür ediyorum.

Öncelikle kitaptan çok istifade ettiğimi söylemeliyim. Kitabı okuduktan sonra, iki yıl önce teşhis edilen Osteoporoz nedeniyle hayatımdan tamamen çıkardığım kahveye, günde bir fincanı geçmeyecek şekilde tekrar “Hoş geldin” dedim. Ayrıca, buzdolabımda ton balığı konservesi stoklu bulunmaya başladı.

Kitabın içerisinde, okuyucunun Alzheimer Hastalığı’na yakalanma riskini ölçen bir test de bulunuyor. (Bu arada, genetik öyküm nedeniyle test bana yüksek risk grubunda yer verdi.) Kitabın genele hitap etmesi açısından mahzurlu bulduğum tek yönü, yazarın domuz eti ve şarap gibi maddelere diyetinde yer vermesiydi. Yazarın, alkolün beyne verdiği hasarı anlatırken aynı kitapta şarabı (içerdiği kırmızı üzümde bulunan bir madde nedeniyle) diyet içine alması bana göre bir tezattı. Sonuç olarak Müslüman ve Yahudilerin, kitapta yer alan diyeti uygularken dikkatli olmaları gerekir. Öte yandan kitaptan alınan ve bu yazıda yer alan önerileri, bilgi edinmek için incelemeniz ve doğrudan bir tedavi olarak kabul etmemeniz gerektiğini hatırlatmak isterim.

Beynin geliştirilmesi ve daha sağlıklı kılınması için kitapta tavsiye edilen ve üç bölümde anlatılan önerileri, aşağıdaki enteraktif zihin haritasında topladım. Harita üzerinde fareyi kullanarak gezinebilir ve tamamını inceleyebilirsiniz. Daha rahat okumak için büyütebilir veya tüm haritayı görebilmek için küçültebilirsiniz. Bazı konuların sağında bulunan doküman simgesi, o konuya yazılmış bir not olduğunu göstermektedir. Notu okumak için, fareyi bu simge üzerine getirmeniz yeterlidir.

Beyin Geliştirme Programı Zihin Haritası
Ortam: mind42.com
Beyin Geliştirme Programı Zihin Haritası
Ortam: mind42.com

Konu hakkındaki düşüncelerinizi aşağıya yorum olarak eklemekten lütfen çekinmeyiniz. Haritanın okuyanlara faydalı olmasını ümit ediyor, sağlıklı bir beyne sahip olmanızı diliyorum.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumlar

Merve
Konuk
Comment
Elinize Sağlık
Yorum 10 (26 Ocak 2013 10:38)
İnsanlar için çok faydalı bir şey yapmışsınız, elinize sağlık. Çok teşekkür ederiz.
Anonim
Konuk
Comment
“Beyin Geliştirmede Üç Aşamalı Bilimsel Bir Plan” hakkında
Yorum 9 (29 Haziran 2012 08:54)
O kadar uğraşmışsınız elinize sağlık ama, keşke ne yapacağımızı da söyleseydiniz.
Metin Danışman
Konuk
Comment
Tebrikler
Yorum 8 (23 Aralık 2010 21:49)
“En hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır” hadis-i şerifi tahakkuk etmiş. Emeğinize sağlık. Bu tür paylaşımların devamını bekliyoruz. Bu kadar ince fikirli bir çalışma, sizin kalitenize delâlet ediyor. Kutlarım.
İnayet
Konuk
Comment
Memnun oldum.
Yorum 7 (28 Kasım 2010 06:43)
Allahu Teala sizin gibi değerli insanları ve bilgilerini arttırsın ve korusun, Allah’a emanet olun. Teşekkür ederim.
Serhat
Konuk
Comment
Çalışmalara başladım.
Yorum 6 (23 Kasım 2010 10:41)
Hasan Bey çok hoş bir çalışma çıkarmışsınız. Bu dakikadan itibaren harita üzerindeki bilgilere dikkat etmeye başlıyorum. Bu araştırmayı bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ayrıca kitapta geçen testi mail olarak atabilirseniz sevinirim.
Hasan Baltalar
Üye
Comment
Demir Meselesi
Yorum 5 (22 Kasım 2010 18:58)
Hülya Hanım, ilginize teşekkür ederim.

Yazar kitabın ilgili bölümünde demirin pro-oksidan (yani oksijenle çok çabuk reaksiyona giren bir madde) olduğunu, açık havada oksijene maruz kalmış bir çivinin kısa sürede paslandığını örnek vererek açıklamaktadır. Serbest demirin, oksijenle tepkimeye girdiğinde bulunduğu her yerde hasara yol açtığını, bunun beyin ve kalp için de geçerli olduğunu ifade etmektedir. Klinik testlerle kronik demir eksikliği tespit edilmedikçe, demir takviyesi veya içinde demir bulunduran herhangi bir mineral alınmamasını ve laboratuar testleri sonucu demir fazlalığı tespit edilmişse, kontrollü bir şekilde kan aldırarak bu demirden kurtulunmasını önermektedir.
Hülya
Konuk
Comment
Teşekkürler
Yorum 4 (22 Kasım 2010 10:20)
Faydalı ve özet bir bilgi, teşekkür ederiz. Yalnız demirin alınmaması gerekenler içinde olması beni şaşırttı doğrusu. Zira eksikliği kansızlık yapıyor ve yorgunluk, halsizlik vb. sonuçlara neden oluyor. Beyne zararlı olduğuna inanamıyorum. Belki fazlası zararlı olabilir.
Selma Aras
Konuk
Comment
Aklınıza Sağlık
Yorum 3 (02 Kasım 2010 14:44)
Hasan Bey çok teşekkür ederim, aklınıza sağlık. Kendine değer veren ve değerini bilen kişi olmak için, zihin sağlığımız için güzel bir çalışma. Başarılarınıza ve size saygılarımla.
Serkan
Konuk
Comment
Çok Teşekkürler…
Yorum 2 (01 Kasım 2010 14:12)
Hasan Bey çok teşekkürler. Kayseri’den selâmlar.
İsmail
Konuk
Comment
Dikkatinize Sağlık
Yorum 1 (31 Ekim 2010 14:48)
Hasan Bey dikkatinize ve zihninize sağlık. Haritalama çalışmanız için teşekkürler.

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.